marfa transport

6 Mar

Cunoaştem curentul maxim ce trece prin bobina de inducţie. Acesta are o valoare de 5A. Trebuie sa căutăm un tranzistor care să aibă curentul nominal de colector de valoare mai mare. Alegem Mobila tineret tranzistorul de comutaţie MJE13007. acesta are Ic=8A. Valoare suficient de mare, care asigură o marjă de siguranţă suficientă. Valoarea tensiunii colector emitor maxime este de 400V, mai mult decât suficientă, chiar pentru vârfurile de tensiune date de bucuresti transport circuitul oscilant format din primarul bobinei de inducţie şi condensatorul C2. Nu este necesară deci montarea unei diode de protecţie antiparalel cu tranzistorul.

Pentru calculul puterii disipate de către componentele circuitului trebuie să avem în marfa transport vedere factorul de umplere al semnalului de comandă. Acesta este egal cu Ungiul Dwell. Acesta reprezină procentul din timp în care ruptorul stă deschis. Are uzual valoarea de 63%. Tranzistorul este comandat pe restul timpului, deci pentru 37% din timp.

Deci componentele ce funcţionează pentru comanda tranzistorului de mobila tineret comutaţie vor disipa puterea numai pentru 37% din timp. Acesta se traduce prin un factor de demultiplicare a puterii nominale al componentelor de 37%.
La curentul de colector de 5A puterea disipată de tranzistorul de comutaţie este de:

Circuitul format din C1, T3 şi R5 asigură blocarea tranzistorului pe marfa transport perioada când platina este deschisă. Condensatorul mobila tineret este încărcat la o tensiune de 3.3V dată de dioda Zenner. Aceasta nu mai intervine in circuit deoarece este polarizată invers la o tensiune egala cu cea nominală, prin ea trecând doar curentul de saturaţie care este neglijabil. Condensatorul se comportă marfa transport ca o sursă de tensiune ce are rolul de a extrage purtătorii din baza tranzistorului. Oricum condensatorul se descarcă pe rezistenţa R5. timpul de descărcare este egal cu timpul de stocare al purtătorilor de sarcină in baza tranzistorului plus timpul de blocare al acestuia. Din catalog acestea sunt:

Se observă supracreşterile tensiunii bazei datorate bucuresti transport circuitului format din C1 şi Dz. Acestea sunt necesare pentru comutarea rapidă a tranzistoului bipolar
Acest curent va fi mai mare numai până când bucuresti transport condensatorul C1 se încarcă. Timpul de încarcare, si implicit timpul cât curentul în baza tranzistorului T4 este mai mare decât cel necesar trebuie sa fie egal cu timpul de comutare la deschidere al tranzistorului. Din catalog acest timp este de 1.6ms.